Veilig online tijdens de verkiezingscampagne

Brochure

Veilig online tijdens de verkiezingscampagne

Aanbevelingen voor een cyberveilige en digitaal veilige campagne

De gids ‘Veilig online tijdens de verkiezingscampagne’ bevat aanbevelingen om de verschillende digitale tools die je dagelijks gebruikt (beter) te beveiligen.

Verkiezingen zijn een cruciaal element in het democratisch proces. Terreurgroepen, criminelen of instanties met politieke motieven kunnen proberen de verkiezingsresultaten te beïnvloeden.

Politieke partijen en hun kandidaten zijn daarbij een potentieel belangrijk doelwit. Denk bijvoorbeeld aan de gelekte mails van de Democratische Partij in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en van het campagneteam van de huidige Franse president, Emmanuel Macron, tijdens de verkiezingscampagne in 2017.

Met deze gids willen we je in staat stellen om je cyberveiligheidsniveau te verhogen, cyberveiligheidsrisico’s te beperken en digitale kwetsbaarheden te verminderen.

De meeste van deze tips zijn evident en volg je misschien al op. Zo niet zal dit document je helpen om je belangen en je digitale veiligheid beter te beschermen. Het is belangrijk dat ook je omgeving zich goed beschermt. Deel deze tips met je familie en vrienden.

De gids ‘Veilig online tijdens de verkiezingscampagne’ is een initiatief van de Veiligheid van de Staat (VSSE), het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en de Algemene Dienst voor Inlichting en Veiligheid (ADIV). Elke dienst, vertrekkend vanuit haar eigen expertise, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze gids.